Historikk – Follominne

Om Follominne, litt historikk
Det første registeret ble sluttført av Bjørg Heie, biblioteksjef i Ski, til Follominnes jubileumsnummer i 1998. Sentersjefene i Vinterbrosenteret og Drøbak City sponset dette arbeidet.
I 2008 overførte Siri Rutledal Iversen, bibliotekar ved Nasjonalbiblioteket,  dette registeret til et Excel-skjema, og det ble lagt ut på nettsida vår til nedlasting. Redaktør Bjørn Egil Jensen 2014 -2019 videreførte dette Excelskjemaet, og det ble også lagt inn emneord. Han gjorde også dette i 2020.

Follominne eller Årbok for Follo Historie- og Museumslag, som årboken het de første årene, ble utgitt første gang i 1951, tre år etter at Follo Historie- og Museumslag ble stiftet, og historien kan kort beskrives som følger:
De første årbøkene var beskjedne i omfang, de talte ca. 60 sider og i 1971 var årboken nede i 31 sider. Den mest omfangsrike årboken var utgaven i 1990 som talte hele 309 sider. I de senere årganger har sidetallet holdt seg stabilt på mer enn 150 sider.
De syv første nummer kom i løpet av 19 år (1951 – 1969). Laget maktet ikke å gi ut årboken regelmessig, økonomien tillot ikke det. I begynnelsen var det nødvendig med annonser. Først fra 1969 (Årbok nr. 7) ble publikasjonen årviss.
Stoffutvalget er allsidig i Follominne: Summarisk kan en ramse opp Organisasjonsliv, Aviser, Menighetsliv og kirkehistorie, Sosiale forhold, Økonomiske forhold, Offentlig forvaltning, Skolevesen, Samferdsel, Folkeminne, Ord og navn, Håndverk og industri, Reisebeskrivelser, osv. Det rent historiske stoffet fra Follo og de enkelte områder har en meget bred plass.

Hvem har skrevet i Follominne gjennom disse årene? Mer enn 320 forskjellige forfattere er registrert. De fleste har bidratt med kun en artikkel. Men vi finner også noen meget flittige skribenter. Det er vanskelig å si noe om Follominne uten å nevne to navn, Erik Aas jr. og Hans Christen Mamen. Begge har bidratt vesentlig til tidsskriftet, både redaksjonelt og som artikkelforfattere. Vi er dem stor takk skyldig.

Våren 2016 ble det etablert et prosjekt for å digitalisere Follominne, dvs å gjøre disse tilgjengelige på nett. Arbeidet er gjort i nært samarbeid med Nasjonal-biblioteket som har skannet årbøkene. Selv hadde vi pdf-ene til alle de bøkene som Goffin firmaet i Drøbak hadde arbeidet med, fra og med nr. 44, men de eldre måtte vi få tilsendt fra Nasjonalbiblioteket for bruk på vår hjemmeside. Webredaktør Bjørg Andersen la ut registeret i 2008 da hjemmesiden ble opprettet, men hun måtte skifte editor til WordPress i 2020, og lastet da alle Follominnene opp på nytt.

I følge ”Åndsverksloven” er vi pliktige å innhente tillatelse fra forfatterne i den grad disse kan spores. Mer enn 210 forfattere er sporet, og samtlige har gitt sine tillatelser. Arbeidet er utført av prosjektgruppa bestående av en representant fra hver av de seks lokallagene, samt av redaktør av Follominne Bjørn Egil Jensen.
For ytterligere informasjon om prosjektet, se også artikkel i Follominne 2017. Lanseringen fant sted i Prestegården i Vestby med presse og besøk og bløtkake.

Foto arrangert og tatt av Bjørn Egil Jensen – 2017
 2017
Publisert Oppdatert